Het Graanschap

Lokaal meel van een korte keten

Een initiatief zonder winstoogmerk

Onze missie is lekker brood op de plank van graan dat is goed is voor ons en onze natuur

De ondernemers

Renee

Renée Pater

Renée is vierde generatie bakkersdochter en eigenaar van bakkerswinkels in Amsterdam en van een grootschalige bakkerij. Renée heeft altijd oog gehad voor toekomstbestendig omgaan met voedsel en hoe dat tot stand komt.

Wouter

Wouter Snippe

Wouter zit aan het stuur bij een biologisch akkerbouwbedrijf in Zeewolde dat hoogstaande groentes en granen aanbiedt met zo min mogelijk schakels tussen veld en vork.

Jan

Jan Donker

Jan is molenaar in de kop van Noord Holland waar hij allerlei soorten biologisch graan analyseert, schoont en maalt op steen. Deze efficiënte molen met meerdere molenstenen heeft hij zelf ontworpen en gebouwd.

Het Graanschap is een korte transparante keten met een verdienmodel voor alle schakels

Zaadkeuze

Telen

Opslaan

Schonen

Analyseren

Malen

Doe ook mee!

We nodigen boeren en bakkers uit om mee te doen met onze missie. Samen kunnen we op grotere schaal lekker en duurzaam brood en impact maken. We zijn een initiatief zonder winstoogmerk. Een initiatief om kennis te ontwikkelen en te delen over bakken met duurzaam geteelde granen van dichtbij.

Hoe het begon

In 2017 zijn bakker Johan Pater en boer Arjen Verschuren Het Graanschap gestart. Johan snakte naar meer transparantie over wat er precies in zijn meelzakken zat en Arjen zocht naar een toekomstbestendige manier van boeren. Korte keten, circulariteit en milieu-impact staan aan de basis van Het Graanschap. Ze gingen zelf aan de slag met telen en malen onder het motto ‘Go with the grain’: respect voor wat de grond en het graan te bieden hebben. Een paar jaar later stond er een korte graanketen in eigen beheer: van akker tot de kleinste bakkerij van Nederland.

Sinds 2022 maken we meel voor bakkers die er de lekkerste broden van maken. Door de toenemende vraag zijn we opgeschaald met tal van boeren en een grotere molen. Op dat punt heeft een nieuwe generatie ondernemers heeft het stokje overgenomen om door te groeien.